Sosiaali- ja terveydenhuollon tila

Perjantai 19.10.2012 - Hanna-Kaisa Järvi, Timo Portaankorva

Keskusta vaatii vastauksia sosiaali- ja terveydenhuollon tilasta

 

Hallituksen täydellinen sekoilu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa, ei jättänyt Keskustalle vaihtoehtoja. Sinipunahallitus ei ole kyennyt tuomaan esitystä siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään. Eduskuntaryhmä jättikin välikysymyksen hallituksen vastattavaksi. 

Kataisen ja Urpilaisen vastuulla on reilun vuoden aikana ollut se, millaisen turvallisuuden tunteen ihmiset kokevat, asuinpaikasta riippumatta. Miten kuntauudistuksen tärkein osa, sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään. Hallituksen toimet tai ennen kaikkea toimettomuus, on saattanut palvelujen järjestämisvastuussa olevat kunnat tilanteeseen, joka tulee jo nyt kalliiksi. Kunnat eivät pysty toimimaan tai kehittämään toimintojaan, ne odottavat mitä on tulossa.

Hallitus pitää ihmisille kaikkein tärkeimpiä palveluja - terveyspalveluja - toisarvoisina. Hallitusta kiinnostavat ainoastaan kuntarakenteet ja kuntien pakottaminen yhteistyöhön – kuntaliitoksin. Ihmiset haluavat vain tietää pääseekö lääkäriin, mistä palveluja saa ja kuinka kauan pitää odottaa?

Pistävän maun ”sotesoppaan” on antanut hallituksen tulehtuneelta näyttävä tilanne vastuuministeriössä. Eilinen peruspalveluministerin esitys suuntaviivoista, jonka ministerivaliokunta hylkäsi, ei sisältänyt edes sosiaali- ja terveysalueiden määrää eikä väestöpohjaa. Käytännössä siinä olisi toistettu kuntatiedonannon hyvin ylimalkaiset kirjaukset.

Tänään perjantaina, hallitus jatkoi neuvottelujaan, mutta laihoin tuloksin. Yhteisymmärrykseen pääseminen tuntuu olevan Kataisen hallitukselle ylitsepääsemätöntä. 70 kuntaan tähtäävässä kuntauudistuksessa on tähän asti tehty vain kuntakartat. Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta on päätetty purkaa sairaanhoitopiirit sekä perustaa viisi erityisvastuualuetta. Toisin sanoen toisessa hallitus on keskittynyt pelottelemaan ja toisessa vain purkamaan.

Miten ihmeessä hallitus pystyy turvaamaan kuntien elinvoiman, palvelut ja demokratian? Hallituksella on esittää vain vahvan peruskunnan malli, joka ei toimi koko maassa. Se vain keskittäisi asumista, palveluita ja päätöksentekoa. Hallituksen esitys ei tuo ratkaisua tänään hoitojonossa odottavalle tai toimeentulotukipäätöstään jonottavalle.

Lupauksistaan huolimatta hallitus ei tuo uudistamismalliaan esille ennen kunnallisvaaleja. Kuntalaiset äänestävät täydellisen epätietoisuuden vallitessa.

Keskustalla on esittää oma vaihtoehtonsa kansalaisille: kotikunta-maakuntamalli. Sillä päästään kuntarajariitelyjen ja vuosikausia kestävän hallintojen yhdistämisen sijasta suoraan palvelurakenteiden kehittämiseen, jolla voidaan vastata mm. kasvaviin hoitojonoihin. Se ei estä kuntaliitoksia, joita kunnat voivat tehdä jatkossakin vapaaehtoisesti.

Hanna-Kaisa Järvi

Timo Portaankorva

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntauudistuksen mahalasku, vapaaehtoisuus, maakuntamalli, Neuvostoliitto on niin nähty